"Mi Őt hirdetjük, miközben minden embert teljes bölcsességgel intünk és tanítunk azért, hogy Krisztus által minden embert teljességre juttassunk." Kol.1.28

"He is the one we proclaim, admonishing and teaching everyone with all wisdom, so that we may present everyone fully mature in Christ." Col.1,28

2013. szeptember 19., csütörtök

Szellemi Harc 2.


Mivel a most következő rész annyira komplex, hogy könyvet lehetne írnom róla, így csak az Igét fogom magyarázni és nem pedig annak gyakorlati részéről írok.

Annak idején a keresztények az akkori etalon és modern katonát írták körül, hiszen mindennap jelen voltak, kb mint manapság a „béke”fentartók. Ez akkoriban római katonát jelentet, akik hatalmas birodalmat építettek ki, és jelen voltak egész Európában, kisázsiában és Észak Afrikában. Természetesen a hadviselés mikéntje megváltozott, de a mai napig vannak támadó fegyverek és védelmet nyújtó felszerelések, illetve ezeknek a kombinálása.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy olyan akarjon harcolni, aki nem keresztény, akinek nincs hite és szilárd meggyőződése Isten igazságában! A legelső dolog amit a Gonosz tenne, a kétségek közé taszítás (biztos, hogy sikerrel járun?, tuti meghallgat Isten?), aki pedig kétkedik az nem hisz, és akinek nincs hite az védtelen a Gonosz minden rosszindulata ellen!

PAJZS. Gondoljatok csak a Trója filmre vagy például a 300 ra. Előttetek van ugye, hogy maguk elé teszik azt és így az ellenség milliós nyíl zápora kevesebb eséllyel sebesíti meg őket. Ugyanígy működik ez a szellemi világban is. Nézz most magadba. Mi a fontos számodra? A családod? A munkád? Sulid? Gyermeked? Mi lenne, ha valamelyiküket felhasználva csalná el a Sátán figyelmedet Istenről? Akkor most nézzük a gyengéinket. Nők, pasik, autók, pcjátékok, főzés, evés, olvasás, filmnézés.. és még sorolni lehetne. Látod már, hogy mennyi támadási, figyelem elterelési felület van? Önmagukban ezek nem rosszak, de millió dolog lehet amit, ha a Sátán eléd állít problémával fűszerezve összpontosításod szétesik, elbuksz vagy alkalmatlanná tett téged ideiglenesen a harcra. Pajzs! Pajzs kell a harcban, hogy kivédhesd a szándékos támadásokat és minek a szimbóluma a pajzs? A hité!

Mert ami az Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” 1János 5,4

Hittel hiszem el, hogy amit kérek megkapom, hittel hiszem el, hogy amit Isten a Bibliában leírt az igaz és örök érvényű.

PÁNCÉLZAT és ÖV. Manapság is fontos védelmi eszköz a páncél, sok esetben az egyetlen dolog ami kivédheti a csapásokat, az öv annak idején pedig tartó eszköz volt, például a karddé. Ezt úgy tudhatod a tiédnek, ha Isten szerint élsz, ha igazság szerető ember vagy és nem foglalkozol a világnak ravasz és csalással teli dolgaival. Ez a Megigazulás Páncélja és az Igazságszeretet öve! E kettő védelmi eszköz akkor válhat aktívvá, ha a mindennapjaidat tisztán éled!

Vállald velem együtt a szenvedést, mint Krisztus Jézus jó KATONÁJA. Egy HARCOS sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta.” 2 Tim.2,3-4

SARU. Cipő nélkül hogyan mész a köves, sziklás talajon? Márpedig nem szőnyeggel ágyazott terepen harcol az ember, hanem a fronton, ahhol törmelékkel teli talaj van. Mindenképpen kell egy erős bakkancs. A lábbeli viszi ergo tovább az embert, azzal jár. Mit tett Jézus? Állandóan úton volt és hirdette Isten országának eljövetelét miközben állandóan emberi és/vagy sátáni támadásba ütközött. Az egy dolog, hogy miként védte ki J de mit is tett? Úton volt! Ahogyan a tanítványait is elküldte. Ez pedig a Békesség evangéliumának hirdetésére való Kézség! Tehát motivált vagyok és aktív abban, hogy Isten Királyságáról beszéljek embereknek.

SISAK. Minden a szívben és az elmében dől el. Elhiszem szívvel és immár tudom elmével mert megvilágosultam, hogy Jézus az Isten, hogy megváltott engem a halálból, mert kértem rá és örök életet nyertem! A sisak az emberi fejet védi általánosan, mint a mellvért gyűjtőnevén páncél. Tehát, ha Isten fiának fogadott, ha kegyelmet kaptam és így örök életet akkor üdvösségem van! A Sisak az Üdvösség sisakja.

KARD. Az akkori közelharcban használatos támadó fegyver, kb úgy mint ma a kézifegyverek. Egy harc nem csak védekezésből áll, hanem támadásból, sőt, a legjobb védekezés a támadás J Jézust a pusztában a Sátán háromszor is megpróbálta eltéríteni. 1 hónapig nem evett és nem ivott. Belegondolni is nehéz, mennyire éhes lehetett. Mit tett a Sátán? Odament, és elhintette neki, hogy Isten fia vagy, csak kérned kell és a kő itt előtted kenyérré változik! Mekkora kísértés! Megtehette volna, de mit tett Jézus? Elővette képletesen a kardot amely az Isten minden Igéje! Azt mondta:”-Megvan írva, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem Isten minden Igéjével” Tehát Igére hivatkozva ellent mondott a Sátánnak. Ez után a Sátán kis időre elvonult. Fontos! A Gonosz tökéletesen ismeri a Bibliát, ha tehát egy esethez passzoló Igével vágunk vissza vagy támadjuk meg, előbb utóbb vissza fog vonulni. Természetesen nem hagyja szó nélkül, pontosan ezért szükségesek a védelmet nyújtó „ruházat” és a Hit! De Hittel és Igével, alapvető „ruházattal” hegyni, birodalmi nagyságrendű dolgokat mozdíthatunk meg. Ekkor Isten egységei visszafoglalják az elrabolt, megszállt területeket, lelkeket.

„Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, magatokra öltve a megigazulás páncélját. Kössétek lábatokra a készséget a békesség evangéliumának hirdetésére. Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolhatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a szellem kardját, amely az Isten igéje. Minden alkalommal mikor Istenhez imádkoztok, imádkozzatok mindig a Szellem által. Éppen ezért legyetek éberek, teljes kitartással könyörögve az összes keresztényért.” Efézus 6, 14-18

Megjegyzem. Hatalmasságok, seregek ellen harcol az imaharcos. Egy katona sem megy egyedül harcba egy sereg ellen, hacsak nem akarja rövid úton likvidálni magát. Ezt legalább ketten, de sok esetben többen, kitartóan szokták gyakorolni, hogy egymásra vigyázva <megharcolhassák a Hit nemes harcát!

2 megjegyzés:

  1. Sok érdekes dolog van ezekben a fegyverekben. Én azt olvastam a római katonákról, hogy pl. a pajzsot támadó fegyverként is használták, lökésre, ütésre. Az öv sok esetben kisebb tőröket is tartott és volt rajta egy függő rész középen, ami a has alját illetve az az alatti részeket is védte. És a légiósok ugyebár többen, szorosan együtt harcoltak mindenféle alakzatokat felvéve, hogy minél jobban védjék egymást. A katonáknak -különösen magasabb rangúaknak- volt palástjuk és magasan díszes sisakjuk, ami magasabbnak tüntette fel őket és erősebbnek. Ezek az apróságok fontosak voltak az ellenség megfélemlítésében és a hatalom nyomatékosításában. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így is van :) Valóban fontos részletek voltak ezek a kiegészítők a ruházaton. Bár az elején írtam, hogy kifejezetten a Bibliára hivatkozom, és ott csak ezekről van említés, ettől függetlenül valóban voltak egyéb védelmi és támadó kiegészítők a katonákon

      Törlés