"Mi Őt hirdetjük, miközben minden embert teljes bölcsességgel intünk és tanítunk azért, hogy Krisztus által minden embert teljességre juttassunk." Kol.1.28

"He is the one we proclaim, admonishing and teaching everyone with all wisdom, so that we may present everyone fully mature in Christ." Col.1,28

2015. december 4., péntek

Mikulás Krampusza

       Itt a Mikulás ünnepe vagy szokása és gondoltam megosztom veletek eme viccesre és jókedvűre simított horror mesét veletek.


Hogyan is volt a Mikulás? A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, aLycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. 

középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről . Kezdetben a különféle játékokban a kolostori iskolák legifjabb diákja alakította Miklóst. Később ezt a szerepet a felnőttek vették át. Ebből alakult ki aztán a szokás és került Magyarországra, hogy az ünnepnap előestéjén, egy később magyar nyelvterületen „Mikulás”-nak elnevezett piros köpenybe öltözött apó, házról házra járt és vizsgáztatta, dicsérte, ajándékokkal halmozta el a gyerekeket, vagy éppenséggel megfenyítette, megbüntette őket. 
A püspök legendái és a szent december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik. 
A Mikulás közben világszerte globalizálódott és itt is az amerikai hatás érvényesült. 

          Az angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült ÁllamokbanSanta Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A globalizált (Mikulás/Télapó/Karácsony apó) Santa Claus a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják.

De térjünk ki a legrosszabb részére, a Mikulást kísérő krampuszokra, akik a legvilágibb megfogalmazásban is ördögök, démonok akik rémisztgetik a gyerekeket. 
Nézzünk ennek is utána.


Ez az ördög vagy démon formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori kultuszok szellemeinek testet öltője, démon formájú, patásszőrösszarvakkal ellátott ábrázolása. A jóságos ajándékosztó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rosszaság és a büntetésosztó megformálására is. A keresztény néphagyomány következtében a jóságos Mikulás mellett a gonosz krampusz, az ördöggel azonosult. Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Ausztriában, Schladmingban (Stájerország). Ekkor körülbelül 500 krampusz tűnik fel.


Mikulás-járás főleg a DunántúlonCsallóközbenIpoly mentén szokás. A rituálé szerint szalmába burkolt Mikulás és az ördögök, a krampuszok ijesztgetik, ami aztán vidám szórakozássá alakul.

Mindezekből jól látható, hogy mennyire borzalmas ezzel játszani, hogy mennyire a Sátán hatalma alatt áll a világ, és csak akkor szabadulhatunk tőle és ismerhetjük fel a rejtett kapcsolatokat a Sötétség és a  világ között, ha Istenhez ragaszkodunk szívből és a Szent Szellemel járunk. 
Bizony tanítsuk meg a gyermekeinket a jóra, szakítsuk őket ki az évezredes sátánimádásból, a pogány rítusok mézes mázossá alakított csapdáiból, mert mindezek a halálra visznek és a gyermekeinket már a pici korukban rabjaivá akarják tenni. Rajtunk, keresztény szülőkön, óriási felelősség van, mi vagyunk a felelősök felettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése